Om samverkan

Samverkan ligger i tiden. I takt med att samhället blir alltmer komplext ökar behovet av samverkan över sektors- och professionsgränser. Det blir allt vanligare att organisationer från offentlig sektor, näringsliv, civilsamhälle och akademi arbetar tillsammans för att skapa innovationer och hantera samhällsutmaningar. Även samverkan mellan olika delar och funktioner inom stora organisationer har blivit viktigare. Enligt vår definition är samverkan interaktioner mellan olika aktörer i syfte att hantera utmaningar bättre än om aktörerna hade agerat enskilt. 1+1 ska bli 3!

I samverkanspraktiken möts olika kunskapsformer, organisationskulturer och professioner. De som deltar i samverkan ställs inför uppgiften att skapa ömsesidig förståelse och förtroende så att de kan sträva mot gemensamma mål. För samverkare räcker det således inte med expertkunskaper inom ett specialområde. Det krävs även en förmåga att förstå och respektera de skilda perspektiv som bärs av samverkare med olika professions- och organisationstillhörighet. 

 

Kursen Att leda samverkan bygger på metodiken The Inquiry Based Approach (IBA). IBA är en frågebaserad samverkansmetodik som utvecklats genom forskning och beprövad erfarenhet. Metodiken ger stöd för processdesign och facilitering i tre faser av samverkan: förberedelser, genomförande och institutionalisering. IBA-metodiken ger både konceptuell klarhet och praktiska verktyg för samverkansledare.